Friday, March 25, 2011

JJCM 20/01/2011 - PEN MUTIARA CURRY HOUSE, TAMAN SELAT,BUTTERWORH

Another session of JJCM. Nie pun actually citer lama..baru sempat nak share ngan korang. Instead of buat xtvt JJCM ngan kawan2 satu opis, Ummi selalu gak buat xtvt nie ngan family Ummi.... Last Jan, kitaorang satu family gi explore nasi tengahari di Pen Mutiara Curry House Taman Selat, Butterworth. To those curry lover, you all memang Ummi recommended pi sini.. kena test kari dia. Service pun not bad, mgkn kebetulan kitaorang pi dah agak lewat so x ler crowd sgt. Kalau gi time peak tu.. paham2 jer ler.

Senang jer nak cari restoran nie sebab lokasinya dekat Rope Walk. Sebut Rope Walk mesti orang sekitar boleh bagitau kat korang destinasinya. Ummi actually selalu makan kat Pen nie bila g jumpa CMP sb opis CMP dekat sgt2 ngan Pen, tp selalunya makan nasi buffet dia jer.. sb nak cepat. So, kali nie br nak rasa specialty Pen Mutiara... kari kepala ikan panas2. Memang kaw! recommended! tengok ler cara dia hidang curry tu memang betul2 membuka selera...Tapi, also recommended bwak duit lebih2 sb Rope Walk tu faham2 ler... shopping3.. macam pasar hari. nak tudung, nak baju, bundle, barang lama, toys sumer ada.. sedia duit jer, nway bank byk kat situ..hehehe.

Bila sebut Ummi & family... sapa lagi kalau bukan Ayahanda CMP, Anak dare Ummi - Kak Nana, Abg Ngah Danish, Adik Aqil & bibik Saleha aka Sri Wahyuni.


Tengok! apa yg Adik Aqil dah dapat sama abg Ngah. Sementara nak tunggu order sampai, diaorang buat order dulu. Tu pasal Ummi cakap kena bwk xtra duit..if ada anak nie confirm mesti lari budget punya. Orang makan nasi, dia makan senapang pun dah cukup dah!


Nie le specialty Pen Mutiara yang Ummi cakap tu.. curry dia dihidang panas2. Dimasak upon request. Komen Ummi? marvellous... kena selera Ummi pencinta curry nie. Ummi order 1 kepala ikan dah satu isi. tu pun setengah mati gak nak habiskan.. sb yg makan nya Ummi & CMP jer. Anak2 byk mana sgt nak makan, bibik plak x gemor sgt kari nie. So hullahuk ler Ummi & CMP!

Kena paksa sudahnya makan juga.. ugut tu nak return balik senapang tu kat tokei kedai mainan tu. Menu tengahari tu...kari kepala ikan, telur dadar, kailan ikan masin, sotong goreng halia. Ummi kasi "thumb up" ler utk msakan2 dia. Boleh datang lagi...


Adik Aqil... Air Oyen satu! tembak!!!!!! persan tak beg gantung2 kat belakang..next Pen dah Rope Walk.
Kak nana & bibik buat food testing. Nway bibik confirm komen x best sb dia bukan curry lover..


Wajah ceria pencinta kari...


Apasal Abang Ngah sampai jadi gitu? Ummi tu sedang minum air limau asam boi suam..favourite Ummi tu. Kalau ada kat mana2 kedai makan mesti order. So, to know further pasal Pen Mutiara Curry House, korang boleh surf their website at http://www.penmutiara.com

Aku nak tukar nama...

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada mereka2 yang membaca blog aku nie..

Aku nak tukar nama la korang! Tang mana silapnya nama Badariah tu ye? Just peringatan untuk semua, kita orang Islam disarankan agar pilihlah nama yang dianjurkan oleh Islam atau sekurang-kurangnya nama yang membawa maksud yang baik kepada generasi2 kita.

Itulah yang tok wan aku buat. Badariah adalah nama yang diberi oleh arwah tok wan aku yang amat aku sayang... Allahyarham Ahmad. Time menaip blog nie, teringat saat2 aku dan tok wan pg melawat kebun koko. Aku cukup suka teman to wan aku kutip hasil koko. Oklah back to the topic.

Eventhough nama tu sikit klasik tapi aku tak malu dengan nama tu. badariah nie punya makna yang cukup baik sebenarnya. Badariah...if translate the alphabet dapat makna yang baik dah...
B - Bijaksana
A - Amanah
D - Dinamik
A - Alim
R - Ramah
I - Ikhlas
A - Adil
H - Harum


Makna dalam islam plak, ertinya BULAN PURNAMA. Tapi aku tak lah secantik bulan purnama. Tapi mungkin bg tok wan aku, aku nie dah cukup cantik dah pada dia..hehehehe, perasan jap. I luv u tok wan. Jadi... kat mana silapnyer nama tu sampai aku nak tukar nama?????Aku dah tak sayang arwah Tok Wan aku ker?????

No!No!No! Actually bukan aku nak tukar nama Badariah tu. Tapi aku nak tukar nama panggilan aku dalam blog nie... dari menggelar diri aku AKU kepada UMMI. Kan lebih lembut bunyi nya... So, from today onward, aku akan bergelar UMMI untuk posting2 aku seterusnya dalam blog nie. Heheheh..sorry ye, saja wat suspen!

Friday, March 18, 2011

Luqman Aqil's 4 Years Birthday Bash

Tanggal 20/01/2011 yang lepas, genaplah usia anakku Luqman Aqil 4 thn. Dah besar dah anak Ummi, dah masuk sekolah pun. Anyway after almost 2 bln, baru aku berkesempatan nak share gambar2 sempena b'day Luqman yang lepas dengan korang semua. Lambat tu bukan apa, bila gambar dari kamera nie ak kena upload ke PC dulu pas tu nak kena resize dulu baru nak boleh upload ke blog. Time consuming.
Untuk b'day adik kali nie, aku buat majlis kat sekolah Luqman, Tadika PASTI Tmn Guar Perahu. Bukan apa, so far x pernah buat majlis sekadar sambut kami anak beranak jer. Since Luqman dah sekolah, dah ramai kawan, seronok jugak kalau buat kat sekolah.

Actually, 18 & 19/01/2011 tu aku kena training kat tempat kerja lama aku, Lumut Power Plant, Segari Perak. 20/01/2011 tu hari ulangtahun kelahiran anak aku Luqman Aqil yang ke 4. So, sure korang dah boleh imagine kan camner ler preparation aku kali nie, hehehe..memang jadi kartun aku.

Habis training,aku ziarah keluarga di kampung jap pastu jam 7.30pm aku shoot balik Penang. Sampai Penang jam 9.30 mlm. masuk jer rumah, bincang2 ngan CMP sudahnya decided nak raikan b'day Luqman sama kawan2nya. Kebetulan, 20/01 tu cuti umum hari Thaipusam. Kami semua cuti, cuma Luqman yg kena sekolah sb dia sekolah PASTI. PASTI cuma declare cuti bila cuti2 yg disambut oleh umat islam jer.

Tanpa buang masa, mandi2 kasi segar sket badan tu...aku terus capai besen, bahan2 masak kek & perkakas2 sewajarnya, mulah lah kelentung kelentang buat projek baking cake aku. Alhamdulillah, 1 1/2 jam kemudian kek choc moist cake seberat 3 kg siap dimasak. Esoknya pagi2 buta, mata pun dok melekat lagi aku dah bangun untuk sessi decorate cake plak. So, jadilah kek seperti di bawah ini.


Ni ler rupa Kek Luqman yang dapat Ummi siapkan...Simple jer. Nasib baik utk kali nie punya b'day pun,Luqman request nak Thomas lagi.. so, sticker cake nie mudah ler sket kerja Ummi. Cerah sket hari aku berkejar ngan CMP ke pekan Penanti gi cari air kotak dan jajan sket utk buat doorgift buat kawan2 Luqman nanti, pas tu beli nugget buat menu tambahan . Pagi tu habis semua kena kerah wat kerja, aku sambung deco kek, CMP ngan anak2 packing doorgift, Bibik goreng nugget dan siap2 kan apa yg nak dibawa jap lagi. Tepat jam 9.45 pg , aku, CMP bibik, Nana & Danish pun bergegas le ke tadika Luqman sb dah janji ngan cikgu utk curi masa rehat diorang , pukul 10 am utk sambut b'day Luqman. Terima kasih cikgu Farisya & Cikgu Nurul !

Jom kita layan gambar2 sepanjang majlis tu ....

Semua dah standby. Kat tadika tu budak 4 thn, 4 org jer..3 perempuan dan dia sorang jer lelaki tp...yang lain2 5 & 6 thn. Tp tengok ler, org patuh, dia ikut suka dia jer nak buat apa...

Sebelum majlis, semua baca doa dulu.. Luqman gak ngan hal dia...orang tadah tangan dia pegang kaki.

Kengkawan pakat kerumun nak tengok kek Thomas Luqman.

Bukan kawan2 jer x sabar nak makan kek Thomas Luqman, Luqman pun dah tak sabar nak potong kek dia. Abang Danish tengok jer..."Ummi nanti Ummi buat kat Angah pulak tau!", InsyaAllah Angah, ada kesempatan Ummi buat kat Angah pulak.

Alhamdulillah, sejak dah masuk sekolah nie...Luqman nampak mudah adjust himself eventhough sebelum nie
dunia dia cuma keluarga dia jer...dia pandai bawa diri.
Salute aku ngan Cikgu2 yang mengasuh dan mengajar di tadika atau pre-school nie...begitu sabar melayan karenah budak2 yang macam2 ragam nie. Bukan senang tau nak tune budak2 nie...kesabaran kena tinggi. Silap haribulan boleh kena hipertensi tu...

Seronok jugak sesekali melayan budak2 nie....

Luqman, tempat budak lelaki kat bawah ler sayang... tp dia peduli apa, dia nak jugak duduk dekat best pren dia tu.. yg tengah gelak sampai tertutup mata tu.. Luqman panggil dia Echah. Luqman kata Echah baik.
Kilp video waktu nak potong kek...
video
Selamat Hari Ulangtahun yang ke-4 Luqman, Ummi bersyukur dan happy sangat dikurniakn Allah akan Luqman pada Ummi sekeluarga. Ummi, Ayah, Kak Nana dan Abang Danish sayang sangat2 Luqman. Membesar jadi anak yang soleh ye Sayang....

Friday, March 4, 2011

JJCM 04/03/2011_Black Canyon

Hari nie our JJCM Group back on track...puas pk dr pagi sampai tghari...secret receipy? Johnny? Puncak Mutiara? TGI Fri? macam2 keluar...sudahnya kami decided ke JJ Seberang Jaya jer sb stgh2 cadangan tu lokasinyer agak jauh. Kang sejam abis kat atas jalan jer...apa nak makan masih x der jawapan lagi. Ye lah Mak buyung ada 2 orang .. so kasi chance diorang makan apa yg nak dimakan. kang dah me;etup..pantang lah korang 2 bulan.. yg betul2 pantang nyer.. nak berbulan2 kena tahan nafsu makan tu...

Actually, asal ahli group kitaorang 5 org, Aku, Sa'adiah, Sue, Za & Ninie. Tapi Ninie jrg dapat follow sb byk sgt agenda nyer waktu lunch and kerap benor dia bekerja "luar kawasan". So, kini group nie jadi 4 org jer ler...Masuk JJ, jeling sana, jeling sini sudahnya kata sepakat tercapai..BLACK CANYON jer ler..sb dah x tau nak makan kat mana dah. Mostly byk yg dah try. Utk JJCM kali nie, turn Sue belanja kitaorang plak....Meh kita tengok apa yang jadi kat sini..layan jer ler...

Bukak menu..cari! cari! apa nak makan nie..pilih menu jer nak dekat 20 minit.

Sudahnya... nielah dia. Minuman mak2 buyung... Strawberry Delight & Blueberry Delight. A delicious blend of yogurt and strawberries - fruity and nutritious! Tangan tak lepas lagi phamplet menu tu..

Sementara nak sampai menu dipesan sempat lagi beli donut Big Apple habuan anak2 di rumah & malam nie balik kampung, utk anak2 sedara di kg. Kasih ibu, bila makan tu mesti teringat anak2. Big Apple donut.. favourite anak2.
Golden purse! gempak jer namanya... nie belum menu aku lg.. nie additional dish utk kitaorang!


Mak Buyung 2 - Za, bakal ibu bulan June nanti.


Teriyaki Chicken Steak ordered by Za. A whole chicken breast is grilled and served with our own teriyaki sauce, french fries, potato salad and toast.

Mak Buyung 1- Sue, bulan April nie will be a mum with 3 kids InsyaAllah. Kecik molek jer orangnya...sekali pandang cam budak sekolah pregnant..hehehe, tp badan jer kecik, selera dia mak aih! nasib baik badan tak cepat naik kalau tak mesti dah besar tongkang.

Nie dia menu Mak Buyung Sue.Tom yam seafood udon.

Ha! yang nie bukan mak buyung yer.. badan jer ada sihat sikit. Mbam mbam gitu!

Nie ler menu aku...Stir-Fried Rice Noodles with Seafood in Gravy
Wide rice noodles are covered in a thick gravy with mixed seafood and vegetables.


Menu insan tanpa kepala.....Stir-Fried Fusilli with Spicy Dried Tuna Tom Yum ordered by Sa'adiah.Alahai Mek Sue napa di snap gambor dish Sa'adiah jer, dah ilang kepalanya. lapor sangat ler tu...

Aksi mak buyung dapat makanan...siap ternganga lagi mulut ...yummy!yummy!yummy!


2 food tester nie x der lain kerjanya... dok nak gaduh jer...tp byk karektor diorang berdua nie yg sama..kuat makan, minah sempoi..sb tu diroang nie tetap ngam!


Sekian JJCM utk kali inie...

Nie lah sponsor mkn tghari kami utk hari nie.. Sue. Thanxs dear! Next is my turn....

Thursday, March 3, 2011

Malang datang tanpa diundang..

Tanggal 26/01/2011 aku accident...tu lah malang aku yg aku maksudkan. Naper aku kata malang datang tanpa diundang... sb bukan aku yg hentam bapak lorry treler tu, tp aku yg kena himpit dek treler tu. Apa pun, Alhamdulillah aku sihat walafiat cuma keter aku jer yg tak sihat...nak kata sikit cederanya, byk juga, nak kata serius tak juga. Tapi kesimpulannya kena masuk clinic gak ler keter aku tu. Tp yang aku tak puas hati tu, driver tu nak kasi aku RM300 jer. tayar aku ebijik dah confirm kena beli baru, pecah x leh tampung2 dah..tu jer dah RM200, lampu, fender aku yg pecah tu saper nak bayor? pintu yg kemek, nak kena ketuk nak kena cat tu...Sabau jer ler. Since negotiation x berjaya aku buat police report jugak sudahnya.

Sampai balai polis. si drebar lorry nie wat naya lagi ker aku...dikatanya aku memotong sebelah kiri. mabuk apa ker..depan tu roundabot besar, aku nak memotong camner...nak mampus aku. Sib baik aku dah tgkap gambar.. tunjuk selalu ler gambar kat sarjan tu. Confirmed drebar lorry tu yg salah... actually, aku boleh kena himpit tu sb lorry tu memula nak amik pukul 12..sama cam aku, bila dia tgk crowd x leh jalan dia ubah arah nak ke jam 9, dia x perasan aku kat sebelah dia.. so dihimpit ler aku.. si baik ada seorang hero malaya naik motor nie..bila dia tgk aku kena himpit dia immediately dia cross depan lori & stopkan drebar tu. kalau tak..tak tau ler apa nak jadi kat aku...Allah panjangkan lagi nyawa aku.


Ginilah keaadan keter aku masa tu sib baik dua2 masih dlm keadaan slow..x ler teruk sgt accident tu jadinya.

Dah cam taik cicak jadinya keter aku nie...huuhuhuhuh

Back tu normal. Gambar keterku yg org workshop tu mms 2 hari lepas...jap g baru nak pi amik keter...dah siap! Siap duit je..

Moral of the story: Try ler avoid bersaing ngan lorry & bapak2 lorry nie sb diorang punya side mirror view nie mmg masalah sket. If kita kat sblh, dia x nmpk dah.


Jangan membazir...Bengkang Roti.

Topic JGN MEMBAZIR nie actually nak share ngan korang resepi buat bengkang roti. Naper aku kata elak pembaziran? sebab bengkang nie antara bahan2nya adalah daripada sisa roti maksud aku tepi2 roti yang garing yg anak2 x mau makan tu.. anak aku ler. Sabtu 2 minggu lepas aku buat sandwich buat bekal bawak pergi ke Jerejak Rainforest Resort, one day trip buat family xtvt kat sana. Kisah trip aku nie nnti aku citer dalam posting seterusnya ye. Lebihan tepi2 roti yg dipotong wat sandwich nie ler yg aku guna utk buat bengkang roti nie..

Lagipun, zaman BN nie (Barang Naik), kita cubalah berjimat cermat mana yang boleh. Aku actually teringat memang orang ada buat bengkang nie, tp x tau camner caranya. Kodek2 internet & buku resepi, yg ada cuma resepi puding roti bukan bengkang roti yg aku nak nie. So, aku pun kasi hantam ler.. agak2 ler apa yg patut. Aku pakai asas resepi buat kuihcara aku and modify mana patut.
Sue, sorry lambat wat posting ye, x berkesempatan. Nie akak dah tunaikan janji.

OK bahan-bahannya:

Keping2 roti buku tu dalam 1/2 pack - nie utk roti yg packet besar ye . If nak guna roti sepenuhnya, kira2 sebuku roti packet kecik tu ye.
2 biji telur
1/2 cwn gula caster/gula pasir halus
1/2 cwn tepung gandum
2 sudu makan butter
2 cwn susu cair
sedikit esen vanila
sedikit perahan air limau (ikut suka ler limau apa, cam aku pakai limau kasturi jer..bhn senang nak dpt yg sedia ada kat rumah)

Cara-caranya:
Dalam satu bekas, pukul butter dgn gula sampai sebati (x pyh smpi kembang pun)
Masukkan telur --> pukul lagi, masukkan esen vanila + tepung + perahan limau---> pukul lagi
Masukkan tepung, gaul rata.
Dlm bekas lain rendam roti dgn susu, pastu tuang masuk dlm bekas adunan tadi, gaul rata.
Greasekan loyang dgn butter, tuang adunan ...tutup dgn alumunium foil (utk elak wap masuk), thensedia utk dibakar atau kukus.
Nak sedap bakar sb akan ada garing2 sket, nak mudah kukus jer...
Cam aku kukus jer.. dlm 1 jam cam tu. Senang citer.
Notes: nak make sure bengkang dah masak, cer cucuk ngan garpu kalau x melekat, dah masak ler tu.


Nie ler ruper bengkang roti yg dah siap dikukus.. nampak tak kesan cucuk atas bengkang tu, cam tu lah nak test nyer.
CMP x tahan bau bengkang panas2...nak rasmi selalu. Over acting CMP nak potong bengkang, cam nak sebelih ayam jer gaya nyer.
Danish sambil tengok tv dgn semangkuk bengkang roti panas2! ..panas2 nie sodap!
Ni la ruper bengkang tu... nak potong tunggu sejuk dulu baru senang potong.
2D suka sangat bengkang roti nie rupanya.. siap nak bawak bekal pegi sekolah. Pas tu suruh buat lagi bila ada roti lebih lagi. Berbaloi ler ummi pening2 kepala pk sukatan nak buat bengkang nie.
Ok, korang selamat mencuba!