Saturday, September 25, 2010

My family favourite....Roti Jala + Kuah durian

Selepas jamu Roti jala & Kuah Durian & Kuah Daging masa pot luck hari tu... ramai ler plak kengkawan yg buat permintaan utk resepi roti jala & kuah durian, maka aku tepek di blog nie resepi dua menu nie utk korang semua... Actually, menu nie tersangatlah mudah utk disediakan...
Anyway, aku nie masak jenis tak pakai sukatan.. agak2 jer..bila terpekat, taruh lagi air if tercair, tambah jer tepung...

Inilah perkakas yg perlu ada utk tebar roti jala... wajib ada.. acu roti jala + kuali leper.. mudah nak buat kerja, minyak masak..daun pandan yg diikat utk sapu myk kat kuali & pedap2kan roti jala tu..

Ini bahan2 diperlukan untuk buat ROTI JALA (based on qty utk buat makan pot luck hari tu.. banyak tu):-

Tepung gandum - 1 kg
Telur - 6 biji
Sedikit kunyit.. utk bagi warnanya kaler kekuningan sket
Air....kadar sukatan bagi bancuhan tepung nampak macam bertali.. tak putus2.
Sedikit garam

Cara: cara aku senang aje... lambak semua dalam blender.. blend... sedia utk ditebar...

Dalam rumah aku... CMP ku lah yang paling expert bab tebar menebar roti jala nie... if CMP buat mesti halus jer jurai2an nyer.. so, setiap kali buat roti jala, mesti ada segregation duties.. aku sediakan adunan CMP tukang tebar. So, anak2 dapat ler merasa air tangan Ummi & Ayah.


Nilah rupanya roti jala CMP.



Bila dah garing sket... ikut suka nak jadikan camner rupanya.. nak lipat? nak gulung? ikut suka....



Roti Jala CMP... sedia untuk dimakan.


Roti Jala + Kuah Durian.. menu mkn pagi 24 July 2010

Menu utk pot luck PPP, 10/08/2010.


Nie plak resepi utk KUAH DURIAN:-

Isi durian -ikut suka nak asingkan dari biji atau nak masukkan sekali biji2 durian.
Gula merah.. masak dulu jadikan air gula merah...ikut nak kaler gelap tara mana
Gula putih - ikut tahap manis yg prefer
Santan sederhana pekat.

Cara: campur semua... sebatikan rasa & rupanya, masak sampai didih beberapa kali... tutup api.

Tak nak kuah durian boleh jugak makan dengan KARI DAGING:-

Daging - 1 kg (potong kecik2)
Ubi kentang - dalam 5 biji potong empat
Rempah kari daging
Kulit kayu manis - 1 batang (2 inci)
Bunga lawang - 2 kuntum
Buah pelaga - 4 biji
Bawang merah - 5 ulas (mayang)
Bawang putih - 4 ulas (mayang)
Halia - 1 inci (mayang)
Sedikit daun kari...if nak wangi
Sedikit kerisik
2 /3 keping asam keping
garam; serbuk perasa/gula
Santan sederhana pekat

Cara:
1. Tumis bawang2 + halia + kulit kayu manis, buah pelaga + bunga lawang + daun kari
2. Bila dah garing + wangi, masukkan rempah kari, tumis sampai pecah minyak
3. Masukkan sikit air + daging + ubi kentang.. rebus daging sampai lembut & ubi pun empuk.
4. Masukkan santan + asam keping + garam + serbuk perasa/gula + kerisik.
5. Didihkan. Bila daging empuk... tutup api.

So, apa lagi... selamat mencuba!!!!!











No comments: